Ikona zámek Členská sekce Napište mi Ikona e-mail

Finance v podnikání: 5 klíčových tipů (nejen) pro začínající podnikatele

Finance v podnikání: 5 klíčových tipů (nejen) pro začínající podnikatele

Začínat s vlastním podnikáním je vzrušující dobrodružství plné příležitostí a výzev. Je to životní cesta, která i přes možná úskalí stojí za to. Jedním z klíčových aspektů úspěchu Vašeho podnikání jsou finance a jejich správa.

Správné finanční řízení může udělat zásadní rozdíl mezi růstem a stagnací. Mezi pohodou a neklidem. Pokud jste (nejenom) začínající podnikatel, zde je pět praktických tipů, které Vám pomohou lépe porozumět financím a lépe je zvládnout ve svém podnikání.

  1. Sledujte a plánujte své výdaje: Prvním krokem k úspěšnému finančnímu řízení je pečlivé sledování Vašich výdajů. Vytvořte si přehledný seznam nákladů, včetně nájemného, dodavatelů, marketingu a dalších provozních nákladů. Následně vytvořte rozpočet, který Vám umožní lépe plánovat a kontrolovat Vaše výdaje. Poslouží k tomu prostá excelová tabulka či spousta dnes již existujících mobilních aplikací zdarma. Znalost Vašich výdajů lépe pomůže pochopit povahu Vašich příjmů, nastavení cash-flow podnikání a také Vás dovede ke správnému nastavení Vašich marží u produktů nebo služeb, které poskytujete.
  2. Oddělte osobní a podnikové finance: Je klíčové oddělit osobní finance od těch podnikatelských. Otevřete si samostatný bankovní účet pro Vaše podnikání – v případě OSVČ Vám to výrazně pomůže s prvním bodem, usnadní daňové záležitosti a sníží cenu za zpracování daní. Pro firmy je to již nutnost. Tímto způsobem udržíte jasný přehled o podnikatelských a podnikových financí.
  3. Investujte do vzdělání: Finanční záležitosti v podnikání mohou být složité, ale není to nepřekonatelné. Investování času do vzdělání se vyplatí. Prozkoumejte základy účetnictví, finančního plánování a zpracování daní. Lze čerpat i z nepřeberného množství videí, např. na Youtube. Rovněž se obraťte na osoby, které Vám s finančním světem v podnikání mohou pomoci – například na finančního konzultanta. Na úrovni naši poradenské společnosti se celá řada konzultantů specializuje na podnikatele a firmy.
  4. Rozumně přistupte k zadlužení: Pokud zvažujete financování svého podnikání pomocí úvěru, buďte obezřetní. Zvažte, zda jde o opravdu nezbytný krok a zda budete schopni úvěr splácet. Než se rozhodnete, poraďte se s finančním konzultantem a nechte si od něho zjistit, jaký je možný nejlepší úrok a jakou nastavit splatnost. Na bankovním trhu spolupracujeme s 21 bankovními institucemi. Finanční konzultant Vám navíc pomůže právě i s rozvahou, zda úvěr vůbec potřebujete.
  5. Vytvořte si dostatečnou finanční rezervu a zajistěte si kompenzaci příjmů: K vytváření finančního „polštáře“ lze přistupovat již od začátku Vašeho podnikání. Správná rezerva je tak velká, aby zajistila zaplacení Vašich podnikatelských a nutných osobních výdajů na alespoň 2-3 měsíce. Takový finanční „polštář“ Vám přinese klid a možnost se o to více plnohodnotně a naplno soustředit na rozvoj Vašeho podnikání, budování obchodních kanálů a další věci s podnikáním spojené. Nezapomeňte i na správně nastavené životního pojištění, která by Vám v případě nemoci či úrazu poskytlo kompenzaci Vašeho příjmu ve formě pojistného plnění. Na pojistném trhu spolupracujeme v tomto ohledu s téměř všemi pojišťovnami.

Držíme Vám palce na Vaší cestě podnikáním.


Další články

zobrazit všechny články
Inflace, její historie, jak nás ovlivňuje a 8 tipů, jak s ní bojovat
17
Čvc

Inflace, její historie, jak nás ovlivňuje a 8 tipů, jak s ní bojovat

Víte, že inflace může "sežrat" vaše úspory rychleji, než byste čekali? Ano, zatímco vy klidně spíte, hodnota vašich peněz klesá. Pojďme se podívat na to, jak inflace ovlivnila naše peněženky v průběhu staletí a co s tím můžeme dělat!

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat
29
Bře

Kapsáři nebo rafinovaní zločinci? Finanční podvody a možnosti, jak se jim vyvarovat

V poslední dekádě zažíváme napříč všemi oblastmi života závratný rozvoj a v poslední polovině zvlášť, a to zejména v informačních technologiích. Proto se s takovou kombinací nešvarů setkáváme vlastně poprvé. Vývoj technologií má však nejen pozitivní přínosy, ale i řadu neblahých aspektů, kdy jedním z nich jsou finanční podvody.

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?
15
Bře

Pronájem nemovitostí, jednoduchý zdroj příjmu nebo noční můra?

Mnoho lidí, kteří nikdy nepronajímali žádnou nemovitost, říkají, že pronájem je jednoduchý zdroj příjmu za minimum práce, nebo dokonce bez práce. Ovšem jakmile si to člověk vyzkouší, častokrát poměrně rychle zjistí, že to není až tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Napište mi